Kuru cilt yılın belirli zamanlarında veya mevsim değişikliklerinde ortaya çıkan can sıkıcı bir rahatsızlıktır. Hatta doğal olarak çocuk yaştan itibaren kuru cildiniz veya gözeneklerinizdeki yağ bezlerinde problem olabilir. Kuru ciltler genellikle kremler ve nemlendiricilerle nemlendirilir ancak kesin ve kalıcı bir çözüm arıyorsanız bazı uçucu yağlar cildinizde rahatlama sağlar.
Lavanta
Uyku ve rahatlama için lavanta kullanmayı duymuş olabilirsiniz ancak bu çok amaçlı yağ cildinizdeki nem seviyelerini dengelemeye de yardımcı olur. Kızarıklığı azaltabilen bir anti-enflamatuar ve kuru cildi çok yağlı bir yapıya dönüştürmeden onarabilen doğal bir nemlendiricidir.
Alman (Roman) Papatya
Papatya yağı, nemi arttırmak ve iltihabı azaltmak için bilinen maddelerden azulen içerir. Bununla birlikte papatya, bazı rahatsızlıklar için tetikleyici olabileceğinden Yakup Otu alerjiniz varsa kullanmanız önerilmez.
Sandal ağacı
Sandal ağacı , ciltteki nemin tutunmasına yardım ederken iltihabı azalttığı bilinen bileşikler içerir. Bu bileşikler sayesinde Sandal Ağacı yağını kullandığınız andan itibaren cildinizde pürüzsüz bir görünüme sahip olabilir ve cildinizde oluşan kuruluğu yok edebilirsiniz. Kozmetik sektöründe oldukça yoğun ilgi gören bu yağ cilt lekeleri ve cilt hassasiyeti içinde kullanıma uygundur.
Yağlı cilt, teninize istenmeyen bir parlaklık verir ve gözeneklerinizin tıkanmasına neden olur. Bu durum akne oluşumuna neden olur çünkü yüzünüzde yağ üreten yağ bezleri daha geniş ve daha yoğundur. Eğer yağlı bir cilt yapınız varsa yağ bezleri cildinizin yüzeyinde aşırı yağ oluştururken, biraz acelece davranıyor olabilir. Nem, ısı ve hormon gibi faktörler yağlı cildi daha da kötüleştirebilir. Aşağıdaki uçucu yağlar yağlı cilt sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olacaktır.
Misk Adaçayı
Linalil asetat ve geranil gibi aktif bileşikler içeren adaçayı , fazla sebumu kontrol etmek için bir uçucu yağ olarak bilinir. Misk adaçayı ayrıca akne kontrolüne yardımcı olur ve olgun ciltte kırışıklıkların görünümünü azaltır.
Biberiye
Biberiye yağı , anti-enflamatuar, uyarıcı ve analjezik özellikleri ile son derece ünlüdür. Esterler gibi temel bileşenleri, aşırı sebumu uzak tutmaya yardımcı olur. Araştırmacılar Biberiye yağının, hem yağlı saçlara hem de kepeklere yardımcı olabileceğini ve hatta saç büyümesini uyarabileceğini belirtmektedirler.
Günlük (frankincense)
Cilt bakımında günlük yağı araştırmaları Amerika Cilt Bilim Merkezi tarafından yapılmıştır. Yapılan araştırmalara göre yağlı cilde sahip olan kullanıcılar 15 gün boyunca Günlük Yağını kullandılar ve geceleri bakım maskesi rutinlerine eklediler. Araştırma sonunda Günlük yağı; yağlı ve akne eğilimli cildi tedavi etmeye yardımcı olurken, yaşlanan cilt için lipitler sağladığını gözlemlemişlerdir.
Sardunya
Alkali özellikleri ile sardunyanın cilt yağlarını dengelemeye yardımcı olduğu bilinir. Bu alkalilik, sardunya yağını cilt sorunları tedavisi için önemli bir katkı yapar ve cilt gözeneklerinin temizlenerek akneye meyilli olan cildin düzelmesine olumlu katkı sağlar. Ayrıca sardunya yağı saç uzamasına faydaları ile oldukça popülerdir.
Neroli
Neroli uçucu yağı, sitral içeren bir başka uçucu yağdır. Cildinizi kurutmadan sebumu dengelemeye yardımcı olur. Popüleritesi oldukça yüksek olan bu yağ aynı zamanda cilt hücrelerini yenileyebilme ve cildin esnekliğini artırabilme özellikleri ile bilinir. Cildi hücresel düzeyde yenileyebilme özellikleri nedeniyle Neroli yağı kırışıklıklar, yara izleri ve çatlaklar için son derece faydalıdır. Antimikrobiyal özellikleri sayesinde cildinizde bakteriyel cilt rahatsızlıkları veya döküntüler mevcutsa bu rahatsızlıkların tedavisinde kullanıma uygun olacaktır.
Hassas ciltler kuru veya yağlı olabilir ve bazen alerjiler, egzama ve diğer cilt koşullarının yanında ortaya çıkabilirler.
Eğer hassas bir cilde sahipseniz, limon gibi son derece asidik olan esansiyel uçucu yağlardan sakınmanız gerekir. Aşağıdaki yağların tüm cilt tipleri için güvenli olduğu kanıtlanmıştır :
- Lavanta
- Buhur
- Sandal Ağacı
Artan petrol üretimi ve petrol türevlerinin kullanımı akneye yol açabilir. Cildi kurutmadan fazla yağı ve bakterileri uzaklaştırmak çok önemlidir. Enflamasyon da, akne oluşumuna katkıda bulunan başka bir faktördür.
Hem biberiye hem de günlük, mikrobiyalleri ve iltihabı azaltarak akne tedavisi için kullanılmalarıyla popülerdir. Misk adaçayı akne tedavisi ve yağlı ciltlerin tedavisinde kullanılır. Aşağıdaki esansiyel yağlar da akne eğilimli cilt tiplerine yardımcı olacaktır.
Limon
Turunçgilin kabuğundan elde edilen limon yağı , iltihaplar, akneler, lekeler ve sivilceler için tedavi amacıyla kullanılır. Cildinizin yorgun ve donuk görüntüsünü ortadan kaldırır ve daha canlı ve taze bir görünüme kavuşmanıza katkı sağlar.
Limon Çimeni
Limon çimeni yağı doğal sıkılaştırıcı özelliklere sahiptir. Barındırdığı moleküller, aşırı ölü cilt hücrelerini yok ederken antimikrobiyal olarak hareket ederek sivilce ve akne problemleri ile savaşır.
Tarçın
Tarçın esansiyel yağı , sinnamik asit gibi önemli antioksidan bileşikler sayesinde güçlü bir anti-enflamatuar olarak kabul edilir. Bu da yağı iyileştirme ve akne oluşumunu engellemede popüler yapar.
- Aynı zamanda Tarçın yağının kilo vermeye yardımcı olduğu da bilinmektedir.
Çay ağacı
Melaleuca ağacından elde edilen çay ağacı yağı , alternatif tıptaki en önemli antiseptiklerden biridir. Sivilce tedavisi, cilt üzerindeki bakteri ve iltihaplarla savaşmaya yardımcı olur.
Bazı uçucu yağlar da nemi dengeleme ve cilt döküntülerinin kaşıntısını hafifletme yeteneğine sahiptir. Bunlar atopik dermatit (egzama) ve sedef hastalığını içerir.
2015 te yapılan ve yayınlanan bir araştırmaya göre kekik ve lavanta yağlarının birleştirilerek uygulandığında farelerde egzama tedavisine yardımcı olduğunu ve araştırmacıların bu esansiyel yağ karışımının cilt hastalığı olan insanlara da fayda sağlayabileceğine inanmalarını sağladı.
Deri döküntüleri için diğer potansiyel uçucu yağlar şunları içerir:
- Lavanta
- Tarçın
- Sardunya
Başka bir husus, bazen deri döküntüleri ile ortaya çıkabilecek ağrıdır. Bu durumda, ağrı giderici özelliklere sahip aşağıdaki uçucu yağları düşünebilirsiniz.
Nane
Baş ağrısı için nane çayı içildiğini duymuş olabilirsiniz ancak nane yağının faydaları cilt sağlığına da katkı sağlar. Doğal mentol içeriği cilt üzerinde analjezik bir etki sağlar. Cildinizin gözeneklerde barındırdığı ölü deriyi temizleyerek tazelik hissi verir.
Okaliptüs
Okaliptüs , ağrı giderici özellikleri nedeniyle bilinen bir başka yağdır. Kaşıntılı, ağrılı cilt döküntülerini yatıştırarak cildin yüzeyinde bulunan kalıntıları temizler. İltihaplı derilerin tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
Tefarik (paçuli)
Paçuli yağı hem ağrıyı hem de iltihabı azaltmasıyla bilinir. Bu nitelikler özellikle egzama döküntülerinin tedavisinde faydalıdır.
Güneş ışığına maruz kalarak cildinizde oluşan akne izleri, yaşlanma belirtileri, kırışıklıklar veya cilt lekeleriniz mevcut ise bazı esansiyel yağlar serum olarak kullanıldığında cilt tonunuzun eşitlenmesine yardımcı olur.
Havuç tohumu
Yara izini azaltmak için havuç tohumu yağı kullanılır. Bu yağ aynı zamanda olgun ciltte kırışıklıkların görünümünü azaltmaya da yardımcı olur.
Mandalina
Mandalina yağı daha pürüzsüz, daha homojen tonlu bir cildi teşvik etmek için yararlı olan yüksek bir antioksidan profile sahiptir. Bu özellikleri göz önüne alındığında cildinizin sağlığı açısından zengin içeriğe sahip olduğu kanıtlanan Mandalina yağı cilt tonunuzu dengeler ve ölü deriyi atmanıza katkı sağlar.
Ylang ylang
Zihinsel ve fiziksel olarak denge yaratma yeteneği ile bilinen ylang ylang ayrıca cilt pigmentasyonunu düzenlemeye yardımcı olur.
Pigmentasyon için diğer yağlar
- Yaşlılık lekeleri için günlük
- Cilt tonu eşitlemek için sardunya
- Serbest radikallerle savaşmak için limon
- Kızarıklıklar için lavanta
Yaşlandıkça cildiniz doğal olarak elastikiyetini ve kollajeni kaybeder, bu da cildinizde sarkmaya, ince çizgilere ve kırışıklıklara yol açabilir. Aşağıdaki esansiyel yağlar, yaşlanma karşıtı potansiyel faydaları açısından incelenmiştir.
Gül
A ve C vitaminleri gibi antioksidanlarla gül yağı, genellikle yaşla birlikte yavaşlayan cilt hücresi döngüsünü desteklemeye yardımcı olur. Sonuç olarak daha az çizgiyle daha genç görünen bir cilt oluşturulur.
Mür Safi
Tarihsel olarak Mür; Mısırlı kadınlar tarafından yaşlanma karşıtı cilt bakım rejimleri için kullanılmıştır. Antioksidan açısından zengin olan yağın dolaşımı teşvik ettiği ve daha parlak daha rafine görünümlü bir cilt oluşturduğu bilinmektedir.
Jojoba
Jojoba yağı , cildin üst tabakasını onarmak için kullanılır.
Diğer yaşlanma karşıtı yağlar
- Lavanta
- Buhur
- Neroli
- Havuç tohumu
- Adaçayı
- Silhat
- Mandalina
Uçucu yağlar solunur veya doğrudan vücutta kullanılır. Yutmak birçok zaman güvenli değildir. Yağları cildinize topikal olarak uygularken, alerjik olmadığınızdan emin olmak için önceden bir yama testi uygulamanız gerekmektedir. Arıca gözleriniz ile temastan kaçınmanız gerekir.
Yama testi cildinize az miktarda seyreltilmiş uçucu yağ sürmeyi içerir, örneğin kolunuza bir damla. Cildin daha geniş bir bölgesinde kullanmadan önce alerjik reaksiyonu kontrol etmek için 24 saate kadar beklemeniz faydalı olacaktır.
Yayıcı
Difüzörler, bir odadaki uçucu yağları dağıtmaya yardımcı olacak araçlar olarak popülerlik kazanıyor, böylece buharda nefes alabiliyorsunuz. Bu uygulama aromaterapi olarak da bilinir.
Yine de, uçucu yağların solunması rahatlatıcı (veya kullanılan yağa bağlı olarak canlandırıcı) olacaktır ancak bu şekilde kullanarak cilde olan faydalarından yararlanamazsınız.
Masaj ve direkt uygulama
Cilt koşullarını tedavi ederken, uçucu yağların topikal olarak en iyi şekilde çalışması muhtemeldir. Bu, küçük bir yağ damlası kullanılmasını gerektirir. Ayrıca önce yağları badem, jojba, hindistan cevizi, zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağla seyreltmelisiniz.
En iyi sonuç için bir yemek kaşığı taşıyıcı yağ başına birkaç damla esansiyel yağ kullanın, ardından tamamen emilene kadar cildinize masaj yapın.
Banyo
Uçucu yağlarda banyo yapmak, özellikle sırtınız gibi ulaşılması zor bölgeleri tedavi etmeye çalışıyorsanız, çeşitli cilt rahatsızlıkları için de işe yarayacaktır. Banyo suyunuza sadece 10 damla yağ ekleyin. Etkisini fark edeceksiniz.
Uçucu yağların topikal kullanımı, önceden bir taşıyıcı yağ ile seyreltmezseniz döküntülere ve tahrişe neden olabilir.
Yağları kullanmadan önce, cildinize az miktarda seyreltilmiş uçucu yağ uygulayın ve alerjik reaksiyon olup olmadığını kontrol etmek için 24 saat bekleyin.
Uçucu yağlar doğal olsa da, geleneksel ilaçlar kadar güçlüdürler. Hamileyseniz veya emziriyorsanız uçucu yağları kullanmadan önce bir doktora danışmanız uygun görülmektedir.
Yorum Yap