Uçucu yağlar, çeşitli rahatsızlıklar için ev ilaçları olarak kullanılır. Uçucu yağlar baş ağrısını hafifletmek için etkili bir yöntemdir.

  Uçucu yağlar, bir bitkiden çıkarılan konsantre sıvıdır. Aromaterapi, bu yağların kullanımına dayanan alternatif bir tedavidir. Aromaterapistler, her uçucu yağın farklı bir dizi sağlık faydası sunduğunu bildirirler.

  Araştırmalar bazı uçucu yağların sağlık yararlarını desteklerken, diğer iddialar geleneğe dayanmaktadır. Bu makale, bilimsel kanıtlarla desteklendiği gibi baş ağrılarını tedavi etmek için en iyi beş temel yağı araştırmaktadır.

  Genel bakış

  Dünya çapında yetişkin nüfusun yarısından fazlasının nadiren baş ağrısı yaşadığı ve en yaygın tipin gerilim tipi baş ağrısı olduğu tahmin edilmektedir .

Baş ağrısı için bir dizi reçetesiz ve reçeteli ilaç olsa da, bu tedaviler yan etkilere neden olabilir.

Kişiler düzenli olarak baş ağrısı yaşadığında, uçucu yağlar da dahil olmak üzere doğal tedaviler arayabilir.

  Baş ağrısı için uçucu yağlar

  Spesifik uçucu yağların baş ağrıları için yararlı olabileceğini gösteren bir dizi çalışma vardır. Bunlar:

  1. Lavanta yağı

  Lavanta yağı genellikle insanların uyumasına yardımcı olmak ve stresendişe veya depresyonu azaltmak için kullanılır .

Kullanıcıların birçoğu, stres tarafından tetiklenen baş ağrılarını ve migreni hafifletmeye yardımcı olabileceğine inanmaktadır .

2010 yılında yapılan bir çalışmayla lavanta esansiyel yağının inhalasyon migren ağrılarını yönetmek için güvenli ve etkili bir tedavi olduğunu bilimsel olarak kanıtlar niteliktedir.

  2. Biberiye yağı

  Biberiye yağı geleneksel olarak baş ağrılarını tedavi etmek ve dolaşımı iyileştirmek için kullanılır.

Etkili bir baş ağrısı tedavisi olarak özellikle biberiye yağını destekleyen çok sayıda çalışma vardır. Bununla birlikte 2008 yılında yapılan bir çalışma, biberiye yağının antienflamatuar ve ağrı kesici özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.

2013 yılında yapılan bir başka çalışmada, biberiye yağının afyon yoksunluğu tedavisi gören insanlarda ağrı ve uykusuzluğun azaltılmasına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.

Bu araştırma örnekleri, biberiye yağının baş ağrısıyla ilişkili ağrıyı azaltabileceğini göstermektedir.

  3. Nane yağı

  Nane yağı faydaları; Nane yağı, binlerce yıldır alternatif ilaçlarda kullanılmaktadır. Baş ağrılarını tedavi etmek için en popüler esansiyel yağlardan biridir.

Yakın zamanda yapılan araştırmalar sonucunda nane yağının alın bölgesine sürülerek masaj yapılmasının ardından hafifleme etkisi ve ağrılarda azalma olduğu gözlemlenmektedir.

Nane yağındaki aktif bileşen mentoldür. 2015 yılında yayınlanan araştırmalar , mentolün kafaya jel olarak uygulandığında migren tedavisinde etkili olabileceğini göstermektedir.

  4. Okaliptüs yağı

  Okaliptüs yağı faydaları; geleneksel olarak sinüsleri temizlemek ve iltihabı azaltmak için kullanılır . Bloke sinüsler nedeniyle baş ağrısı yaşayan insanlar okaliptüs solunmasının semptomlarını azalttığını söylemektedirler. Yapılan çalışmalar neticesinde Okaliptüs yağı sinüslere iyi gelecektir, yağ solunduğunda ağrıyı hafifletmek ve kan basıncını düşürmek için çalışır.


 Doğal Ağrı Kesici Esansiyel Yağlar Nelerdir ? makalemiz de size faydalı olabilir 

  Kullanım Yöntemleri

  Baş ağrısını tedavi etmek için uçucu yağları kullanmanın birkaç farklı yolu vardır. Bunlar :

  • Şakaklara veya alına yağ uygulama : Uçucu yağların , cilde uygulanmadan önce hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmesi gerekir. Seyreltildikten sonra yağ, şakaklara ve alın boyunca masaj yapılabilir.
  • Solunum yağı : Uçucu yağlar, bir dokuya birkaç damla eklenerek, doku burun altında tutularak ve derin nefes alınarak solunabilir.
  • Bir kompres kullanma : Bir havluyu birkaç damla esans ile soğuk suya batırarak bir kompres oluşturun. Kompres alın veya boyuna uygulanabilir.
  • Banyo suyuna yağ eklemek : Sıcak bir banyoya birkaç damla esans eklemek, baş ağrısını tedavi etmek için rahatlatıcı bir yol olacaktır.

  Riskler

  Birçok alternatif çözümde olduğu gibi, uçucu yağlar ABD Gıda ve İlaç Birliği (FDA) tarafından düzenlenmemektedir, bu nedenle saygın bir marka satın almak önemlidir.

Uçucu yağlar, uygun şekilde kullanıldığında genellikle güvenlidir. Doğrudan cilde uygulamadan önce bir taşıyıcı yağ ile seyreltmek önemlidir. Seyreltilmeden kullanılırsa cilt tahrişine neden olabilirler.

Bazı insanlar yağları seyreltildiklerinde de uçucu yağlara alerjisi vardır, bu nedenle alerjik reaksiyonu test etmek için önce cildin bir kısmına küçük bir miktar kullanmak yararlı olacaktır. 48 saat içinde reaksiyon olmazsa, yağın kullanılması güvenlidir.

Bir kişinin mevcut sağlık sorunları varsa, uçucu yağları kullanmadan önce bir doktorla konuşmak iyi bir fikirdir.