Endometriozis, düşündüğümüzden daha fazla insanı etkileyen bir hastalıktır. Birçok kadın bununla başa çıkmanın yollarını bulmaya çalışıyor. Kadın Sağlığı ofisine göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 15 ila 44 yaş arasındaki kadınların %11'inden fazlası bu durumdan muzdarip. 

Endometriozisi Anlamak

Endometriozis, endometriyal hücrelerin uterus, yumurtalıklar, fallop tüpleri veya bağırsak dışında anormal şekilde büyüdüğü bir durumdur. Bazı durumlarda böbrekler, akciğerler, diyafram veya mesane gibi diğer organları da etkiler. Bazı dokularda yara izine yol açabilen kronik bir inflamatuar reaksiyona neden olabilir.

Bir kadının adeti sırasında, vücut endometriyal doku tutuyor. Bununla birlikte, benzer dokuların rahim dışına çıktığı durumlar vardır. Endometriyal implantlar genellikle iyi huylu olsalar da yine de rahatsızlığa veya ağrıya neden olabilirler.

Bu durum sadece iç organları etkileyen bir durum değildir. Ayrıca şiddetli ağrıya neden olur. Bunu daha iyi anlamak için semptomların farkında olmak gerekir. Aşağıdakilerden herhangi birini yaşıyorsanız, endometriozis kontrolü için bir sağlık uzmanına gitmeniz gerekebilir:

·         Adet sırasında daha kötü olabilen pelvik ağrı

·         Cinsel ilişki sırasında ağrı hissetmek veya kramplar yaşamak

·         İdrar yaparken ağrı veya kramp hissetmek

·         Bağırsak hareketleri sırasında ağrılı veya kramplar

·         Kısırlık

 

Dikkatli olmanız gereken diğer belirtiler şunlardır:

·         Düşük karın veya sırt ağrısı

·         İshal veya kabızlık

·         Kronik yorgunluk

·         Ağır veya düzensiz adet kanaması

·         Kanlı idrar

 

KANSER TEDAVİSİNDE  ESANSİYEL YAĞ ETKİSİ VE PLESEBO


Bir doktor, hastanın yaşadığı semptomlara dayanarak durumu teşhis edebilir. Fizik muayene sırasında da görülebilir. Bununla birlikte, kesin bir teşhisin genellikle laparoskopi gibi ameliyatlarla onaylanması gerekir.

Bir hastanın yaşadığı ağrının yoğunluğu da her ay değişebilir. Bazı kadınlar kötüleşen semptomlar bildirmiştir. 

Endometriozis Aşamaları

Endometriozisin dört aşaması vardır. Bunlar I (minimal), II (hafif), III (orta) ve IV (şiddetli) düzeylerdir. İmplantların yeri, kapsamı ve derinliğine bağlıdır. Skar dokusunun varlığı da hastanın sahip olduğu tipi belirleyebilir. En yaygın vakalar minimal veya hafif kategorilere girer. Orta veya şiddetli endometriozis varsa, kişide kist veya ciddi yara izi olabilir. 

Uzmanlar bu durumun kesin nedenini belirlemedi. Bununla birlikte, daha yüksek bir risk seviyesine neyin katkıda bulunabileceğine dair bazı teoriler ortaya attılar. Bu faktörler arasında genetik, hormonlar, adet döngüsü ile ilgili sorunlar veya doğumdan önce kimyasal bileşiklere maruz kalma yer almaktadır.

Durumu Yönetmek

Endometriozisi yönetmenin birçok yolu vardır. Ağrınızın hafiflemesini sağlayacak olanı seçebilirsiniz. Doktorlar genellikle hastalara önce konservatif tedavileri denemelerini tavsiye eder. 

·         Reçetesiz satılan ağrı kesiciler adet kramplarını azaltabilir.

·         Bazı doktorlar ayrıca, endometriozisin ağrılı etkilerini ortadan kaldırmak için hastanın ek hormonlar aldığı hormon tedavisi önermektedir. Hormonal kontraseptifler, gonadotropin salgılatıcı hormon agonistleri ve antagonistleri, progestin tedavisi veya aromataz inhibitörleri alabilirsiniz. Bu seçeneklerden herhangi birinin durumunuz için geçerli olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışın.

 

Endometriozis Yönetiminin Doğal Yolları

Tıbbi prosedürlerin yanı sıra, doğal ürünler kullanarak da ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilirsiniz. Sağlık koşullarını ele almak için uçucu yağların kullanımını savunan sağlık pratisyenleri vardır.

Uçucu yağlar, bitkilerden elde edilen konsantre özlerdir. Uzun yıllar tedavi edici özelliklerinden dolayı faydalı olmuştur. Bu kokular, rahatlamayı teşvik eden, kişinin cilt durumunu iyileştiren ve ağrıyı hafifleten özelliklere sahiptir. Böylece çeşitli durumlar için alternatif bir tedavi sağlarlar.


EPİLASYON VE TÜY  AZALTICI ESANSİYEL UÇUCU YAĞLAR HANGİLERİDİR?




Endometriozisinizin neden olduğu ağrıyı yönetmek istiyorsanız, uçucu yağları kullanmayı deneyebilirsiniz. Kaliteli bir difüzör yardımıyla aromaterapi şeklinde kullanabilirsiniz. Ayrıca  topikal bir tedavi olarak esansiyel bir yağ da seçebilirsiniz. Bunları masaj terapisi için de kullanabilirsiniz. Topikal olarak uygularken uçucu yağı her zaman seyreltmek önemlidir.

Birçok çalışma, uçucu yağların faydalarını kanıtlamıştır. Ağrıyı azaltmak söz konusu olduğunda lavanta, gül, tarçın, karanfil veya misk adaçayı yağlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca, sizin için en faydalı olacağını düşündüğünüz bir kombinasyon oluşturmak için karıştırıp eşleştirebilirsiniz. Uçucu yağları kullanırken güvenlik önlemlerini uyguladığınızdan emin olun. Ayrıca vücudunuzun esansiyel yağlara tepkisini de izlemelisiniz. 

Endometriozisinizi yönetmenize yardımcı olması için uçucu yağlar kullanmayı düşünüyorsanız, bunu doktorunuzla görüşebilirsiniz. Bu doğal ürünlerin yardım etmek için var olduğunu, ancak tam bir tedavi sözü vermediklerini unutmayın. Şiddetli vakalar için doktorunuz tavsiyede bulunacak en iyi kişi olacaktır.