
Uçuklar İçin Uçucu Yağlar
Bazen “ateş kabarcıkları” olarak adlandırılan uçuklar, ağzınızın etrafında oluşan iltihaplı açık yaralardır. Bu yaralara neredeyse her zaman herpes simpleks virüsü (HSV) neden olur . ( HSV'nin tedavisi yoktur. )
Soğuk algınlığı geçirdiğinizde, stres, güneş ışığı veya hormonal değişiklikler virüsü aktif hale getirebilir. Bazı uçuk türleri, yıllardır tedavi etmek için kullandığımız ilaçlara karşı direnç geliştirmiştir ancak uçucu yağlar bu türlere karşı oldukça etkilidir.
Uçucu yağlar çok konsantre bitkisel yağlardır. Uçucu yağlar, bir demlik kullanılarak topikal olarak veya solunarak uygulanmalıdır. Cilde uygulamadan önce uçucu yağları daima tatlı badem yağı gibi bir taşıyıcı yağda seyreltin. Genellikle 3 ila 5 damla esansiyel yağa 5 mL kadar tatlı badem veya zeytinyağı yeterlidir.
Hangi uçucu yağlar uçukların tedavisinde yardımcı olabilir?
Çay ağacı yağı antiviral, antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Soğuk algınlığı tedavisi gerektiğinde bunların hepsi kullanışlı olur. Çay ağacı yağının cilt bozuklukları için kullanımları üzerine bir inceleme , HSV üzerinde güçlü bir antiviral etkiye sahip olduğunu kanıtlamıştır.
Seyreltilmiş çay ağacı yağını temiz bir pamuklu çubuk kullanarak doğrudan soğuk ağrınıza uygulayabilirsiniz ancak cildinize zarar vermemek için daha hafif bir “taşıyıcı” yağ (hindistancevizi yağı veya jojoba yağı gibi) ile seyrelttiğinizden emin olun. Çay ağacı yağını günde iki defadan fazla kullanmayın, aksi takdirde cildiniz tahriş olabilir.
Nane yağı, aktive edilen bir virüsü öldürme yeteneğine sahip başka bir uçucu yağdır.Yapılan çalışmalar HSV 'de nane yağının aktive edilmiş diğer ilaç türlerine dirençli virüslerin - semptomlarını sakinleştirdiğini gösterdi.
Seyreltilmiş nane yağı ; en iyi sonuç için ilk belirti hissedildiğinde doğrudan soğuk yaraya uygulayın.
Kekik yağı, soğuk yaraların giderilmesinde en popüler ev ilaçlarından biridir. 1996 yılında, kekik yağının HSV üzerindeki etkilerini gözlemlemek için ekip çalışması yapılmış ve günümüze ışık tutacak bir araştırmaya konu olmuştur. Araştırmanın neticesinde Kekik esansiyel yağının en önemli faydası olan uçuk virüsleri ile savaşabilme yetisi kanıtlanmıştır.
Seyreltilmiş kekik yağını soğuk ağrınızın yerine steril bir pamuklu gazlı bezle ovalamak soğuk ağrınızın boyutunu ve iltihaplanmasını azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca daha çabuk iyileşmesini sağlar.
Zencefil yağının bileşenlerinin soğuk algınlığı enfeksiyonu semptomlarını azalttığı bulunmuştur.
Zencefil yağı cildinizde ısınır ve soğuk ağrınızdaki tahrişi hafifletir. Seyreltilmiş karışımın topikal olarak uygulanması, soğuk ağrınızın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Zencefil yağını bu listedeki diğer yağlar gibi bir taşıyıcı yağda karıştırmayı ihmal etmeyin.
Papatya yağının HSV' ye karşı çok aktif bir antiviral olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca ilaca dirençli suşların tedavisinde yardımcı olduğu da kanıtlanmıştır.
Papatya yağının cilde uygulanması ağrıyan bölgede ağrı kesici işlev görür. Uçuk ağrısını hissettiğiniz anda seyreltilmiş papatya yağını doğrudan soğuk yaraya uygulamak, yağı kullanmanın en etkili yoludur.
( Suş; Bir bakteri veya virüsun farklı alttürlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan gruplarına ¨Suş¨ denebilir. Farklı suşlar arasında, ilaçlara, dış etkilere dayanıklılık vs. özellik değişiklikleri olabilir.)
Sandal ağacı yağı farklı ve güçlü kokusuyla bilinir, laboratuvarlarda yapılan araştırmalara göre uçuk bölgelerine uygulandığında antibakteriyel özellikleri sayesinde iyileşme sürecini hızlandırır.
Sandal ağacının güçlü kokusu burnunuzu tahriş edebilir, bu nedenle bu yağı kullanmayı seçerseniz, listedeki diğer yağlardan biriyle ve bir taşıyıcı yağla karıştırın.
Laboratuvarlarda yapılan hücre yapısı testleri, okaliptüs yağının soğuk yaraların süresini ve şiddetini azaltabileceğini ortaya koydu. Bazı insanlar okaliptüs yağının uygulandığında cilt üzerinde sakinleştirici bir koku ve yatıştırıcı bir his olduğunu söylerler.
Uygulamadan önce okaliptüs yağını daima seyreltin ve günde dört uygulama ile sınırlandırın.
Uçukları tedavi etmek için uçucu yağların kullanılmasında herhangi bir risk var mı?
Uçucu yağları topikal cilt tedavisi olarak kullanırken, aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey vardır. Hindistan cevizi yağı veya jojoba yağı gibi aşındırıcı olmayan bir taşıyıcı yağ ile tedavi için kullandığınız yağların seyreltilmesi, cildinizin soğuk yaradan daha fazla iltihaplanmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Cildinizdeki uçucu yağların aşırı kullanımı cildinizin epidermisini zayıflatabilir ve cildinizin kendini onarmasını zorlaştırabilir.
Kullanmadan önce yağlarınızın içeriğine karşı alerjiniz veya hassasiyetiniz olmadığından emin olun. Açık bir soğuk yaraya uygulamadan önce cildinizin başka bir yerinde herhangi bir uçucu yağ ile nokta testi yapın.
Cildinizin olumsuz bir reaksiyon geçirdiğini düşünüyorsanız, yağ tedavisini kullanmayı bırakın.
Genel Sağlık Durumu İçin Kullanılabilecek Harika Doğal Yağlar Nelerdir?
Yorum Yap