Çıbanlar, cilt altında oluşan kırmızı, irin dolu şişliklerdir. Genellikle ağrılıdırlar ve tükenene kadar büyürler. Bir beyzbol topu büyüklüğüne kadar büyüyebilirler. Daha büyük çıbanlar, deri apsesi olarak da bilinir. Cildi çevreleyen alan da kırmızı ve ağrılı olabilir.

Çıbanı bulunduğu bölgeden çıkarmaya çalışmayın veya sıkmayın. Bir doktor tarafından düzgün şekilde boşaltılmazsa, yakındaki bölgelere bulaşabilir veya enfeksiyonu cildin daha derinlerine iterek daha fazla kaynamaya neden olabilir.

Drenaj gerekiyorsa, doktorunuz kaynama noktasında küçük bir kesi yapacak ve ilave irin emip çıkarmak için steril gazlı bez kullanacaktır. Bu sadece dikkatlice ve steril bir ortamda yapılmalıdır.

DOĞAL TEMİZLİK İÇİN  EN İYİ 5 UÇUCU YAĞ NEDİR?

Çıbanları alternatif çarelerle evinizde tedavi etmek mümkündür.

Nedenler ve risk faktörleri

Çıbanlar en çok aşağıdaki bölgelerde görülür:

  • Yüz
  • Boyun
  • Omuzlar
  • Koltuk altı
  • Kalça

Saç köklerini enfekte eden ve sonra alevlendiren bakteriler çıbanlara neden olur. Çıbanların çoğu Staphylococcus aureus bakterisinin sonucudur. Diğer olası nedenler arasında büyümüş kıllar ve tıkanmış ter bezleri bulunur.

Çıban oluşumunu artırabilecek risk faktörleri şunları içerir:

  • Uygunsuz hijyen
  • Tıraş olmak
  • Ciltte küçük kesikler olması
  • Akne veya egzama gibi belirli cilt rahatsızlıklarına sahip olmak
  • Sizi bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha savunmasız kılan bir bağışıklık bozukluğuna sahip olmak
  • Jilet veya havlu paylaşmak gibi çıban geçiren biriyle yakın temasta bulunmak

 

DOĞURGANLIĞI  ARTIRMAK İÇİN DOĞAL YÖNTEMLER VE AROMATERAPİ

Evde Denemeniz İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

1. Isı uygulamak

Isı, bir bölgedeki dolaşımın artmasına yardımcı olur ve enfeksiyonla savaşmak için bölgeye daha fazla beyaz kan hücresi ve antikor getirir. Çıban oluşumunun bulunduğu bölgeye ısı uygulamak, deneyebileceğiniz en iyi ev ilaçlarından biridir.

Bir seferde 20 dakika boyunca bölgeye sıcak bir kompres uygulayın. Kaynama gidene kadar bunu her gün günde üç veya dört kez yapın.

2. Çay Ağacı yağı

Çay ağacı yağının  güçlü antibakteriyel ve antiseptik özellikleri vardır. Bu özellikler, kaynamaya neden olan bakteriyel enfeksiyonun tedavisine yardımcı olabilir.

Çay ağacı yağı yakıcı etkisi olabileceğinden doğrudan cilde uygulanmamalıdır. Bunun yerine, beş damla çay ağacı yağını bir çay kaşığı hindistancevizi yağı veya zeytinyağı ile karıştırın.

Seyreltilmiş çay ağacı yağını bir pamuklu çubuk üzerine koyun ve günde iki veya üç kez uygulayın. Çıban oluşumu tamamen bitene kadar bu uygulamayı günlük olarak tekrarlayın.

3. Zerdeçal tozu

Zerdeçal tozu antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Zerdeçalın antibakteriyel ve antiinflamatuar özellikleri, bir çıbanı iyileştirmeye ve çabucak kurtulmaya yardımcı olur.

Zerdeçal tozunu yutmayı, çıbanları tedavi etmek için topikal olarak kullanmayı veya her ikisini birden seçebilirsiniz.

Yutmak için su veya sütte bir çay kaşığı zerdeçal tozu kaynatın, ardından soğumaya bırakın. Karışımı günde üç kez için.

Topikal olarak kullanmak için zerdeçal ile su, zencefil veya her ikisini karıştırarak macun yapın. Macunu günde en az iki kez bölgeye uygulayın.

UÇUCU YAĞLAR  DUYGULARI NASIL ETKİLER

4. Epsom tuzu

Epsom tuzu sadece rahatlatıcı bir çare değildir. Çıbanların tedavisine de yardımcı olabilir. Tuz, iltihabın kurumasına yardımcı olarak kaynamanın boşalmasına neden olabilir.

Epsom tuzunu ılık suda eritin ve içine bir kompres koyun. Kompresörü bölgeye bir seferde 20 dakika uygulayın. Çıban oluşumu bitene kadar bunu günde en az üç kez tekrarlayın.

5. Hint Sümbülü yağı

Hint sümbülü yağı , doğal ve güçlü bir anti-enflamatuar olan bileşikler içerir. Bu, güçlü antibakteriyel özellikleriyle birleştiğinde, Hint sümbülü yağını iyileşmeyi denemek için harika bir doğal tedavi haline getirir.

Çıban bölgesine yara iyileşene kadar günde en az üç kez az miktarda Hint sümbülü yağını taşıyıcı bir yağ ile seyrelterek uygulayın.

6. Neem yağı

Neem yağı, kaynama dâhil cilt enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olabilecek antiseptik, antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Hint leylakı olarak da bilinir.

Çıbanları neem yağı ile tedavi etmek için, yağı günde üç ila dört kez doğrudan çıban bulunan bölgeye uygulayın. Uygulamadan önce ve sonra ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.

REZENE YAĞI KULLANIM  ALANLARI VE FAYDALARI




Doktorunuzu ne zaman görmelisiniz?

Bazen ev ilaçları, inatçı çıbanlar için yeterli olmaz. Aşağıdaki durumlarda doktorunuzdan randevu alın:

  • Evde tedaviye rağmen çıban gittikçe büyüyorsa.
  • Çıban, bir haftalık evde tedaviden sonra düzelmedi veya azalmadıysa.
  • Kaynama bir pinpon topu kadar büyüklüğe ulaştıysa.
  • Kaynama son derece ağrılı bir hal aldıysa.
  • Kaynama noktasına yakın başka topaklar oluşmaya başladıysa.
  • Birkaç aydır tekrarlayan çıbanlarınız var ve iyileşmiyorsa.
  • Ayrıca şeker hastalığınız mevcutsa doktorunuza görünmeniz gereklidir.

Görünüm

Ev ilaçları küçük çıbanlar için oldukça etkilidir. En iyi sonuçları görmek için bunları gerektiği gibi kullandığınızdan emin olun.

5 ila 7 gün sonra sonuç görmediyseniz veya çıban büyüdüyse, daha ağrılı hale geldiyse veya enfeksiyon belirtileri göstermeye başladıysa doktorunuzdan randevu alın.

Doktorunuz çıbanı dağıtarak boşaltabilir ve altta yatan enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik reçete yazabilir. Size doğru antibiyotiği belirlemek için, kaynamış bir irin örneğini test edebilirler.