Uçucu yağların iyi saklanması raf ömrünü uzatabilir ve oksidasyon hızını yavaşlatabilir.

Uçucu yağları nasıl sakladığınız, oksidasyon nedeniyle önemlidir. Uçucu yağlar doğal ve bitki bazlıdır. Uçucu yağları nasıl sakladığınız, oksidasyonu yavaşlatabilir veya hızlandırabilir, bu da raf ömürlerini etkiler.Oksidasyon, bir molekül elektron kaybettiğinde gerçekleşir. Bu, molekülün kararsız hale gelmesine neden olur ve sonunda oksitlenen madde parçalanır.

Bu uçucu yağlar için ne anlama geliyor? Oksitlenmiş bir yağın taze bir yağ kadar güçlü olmadığı anlamına gelir. Aslında, çok oksitlenmiş bir uçucu yağ, terapötik faydalar sunmak yerine tahrişe neden olabilir. Bu nedenle uçucu yağların raf ömrü sınırlıdır. Sonsuza kadar sürmezler.

Oksidasyon ve uçucu yağ raf ömrü

         Uçucu bir yağ, üretildikten hemen sonra oksitlenmeye başlar. Bu hemen bozulduğu anlamına gelmez! Bir yağın kullanımı güvenli olmayacak kadar oksitlenmesi genellikle yıllar alır. Bir yağın taze, etkili ve güvenli olduğu süreye "raf ömrü" denir. Uçucu bir yağın üretildiği gün, raf ömrünün başladığı gündür. Uçucu yağları uygun şekilde depolamak önemlidir, böylece oksidasyon hızını yavaşlatabilir ve yağlarınızın raf ömrünü uzatabilirsiniz.

Raf ömrünü uzatmak için uçucu yağlar nasıl saklanır?

Uçucu yağ oksidasyonunu hızlandıran üç şey:

·         Işık

·         Sıcaklık

·         Oksijen

Uçucu yağları serin ve karanlık bir yerde (ışıktan ve ısıdan uzakta) kapalı şişelerde saklayın. Uçucu yağların çoğu renkli cam şişelerde satılır - genellikle kehribar veya kobalt mavisi cam. Bu, ışığın yağa ulaşmasını önlemeye yardımcı olur ve oksidasyon hızını yavaşlatır. Şişenin ağız küçültücüsü, şişenin içine fazla hava girmesine izin vermediği için oksidasyonu da yavaşlatır.

 

UÇUCU YAĞLAR UYKUYA  NASIL YARDIMCI OLABİLİR?



Uçucu yağları iyi saklarsanız, ne kadar dayanırlar?

         Bu sayı her uçucu yağ için farklıdır! Bunun nedeni, her yağın farklı bir hızda oksitlenmesidir.

Narenciye yağları hızla oksitlenme eğilimindedir. Elektronları kolayca kaybeden çok küçük moleküllere sahiptirler. Örneğin Portakal yağı, üretildiği tarihten itibaren 2 yıllık bir raf ömrüne sahiptir. Ancak Paçuli yağı daha büyük, daha ağır moleküllerden oluşur. Oksitlenmeleri uzun zaman alır. Bir şişe Paçuli yağının raf ömrü, üretildiği tarihten itibaren yaklaşık 20 yıldır!

Peki ya taşıyıcı yağlar?

          Aynı kurallar geçerlidir. Oksidasyona meyilli doğal maddelerdir. Tıpkı uçucu yağlar gibi, her taşıyıcının da ayrı bir raf ömrü vardır. Taşıyıcılarınızı serin ve karanlık bir yerde saklayın ve kavanozları ve şişeleri sıkıca kapalı tutun.

Aloe vera jeli gibi bazı taşıyıcılar hızla oksitlenir. Yaklaşık 2 yıl raf ömrü olan kararsız bir maddedir (kapalı bir şişede soğuk ve karanlık bir yerde saklandığı varsayılarak).

Jojoba ve balmumu gibi diğer taşıyıcılar çok daha dayanıklıdır. Bir şişe jojoba veya bir kavanoz balmumu üretildiği andan itibaren 10 yıl dayanabilir!

Her şişeden en fazla faydayı elde edin!

         Ürünlerinizi serin ve karanlık bir yerde (ve kapalı şişe veya kavanozlarda) saklamak, aromaterapi koleksiyonunuzdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olur. Ürünlerinizi taze ve güvenli tutar. Yağlarınız ne kadar uzun süre dayanırsa, o kadar az sıklıkla değiştirmeniz gerekecektir.