Uçucu yağların faydalarına artan bir popülerlik ve ilgi var. Bu yağlar, ekstraksiyon olarak bilinen bir işlemle bitkilerden ve diğer doğal malzemelerden elde edilir. Yüzyıllar boyunca birçok kültür, sağlığa sağladıkları gösterilen zihinsel, fiziksel ve duygusal faydalar başta olmak üzere bilinen sağlık yararları için esansiyel yağları kullanıyor.

 

Günümüz pazarında bir dizi uçucu yağ mevcuttur ve birçok motive olmuş girişimci, evde yapılan uçucu yağları kişisel kullanım veya daha geniş bir pazara satmak için şişeliyor.

UÇUCU YAĞLARIN KULLANIMINI ANLAMAK

Vücuda fayda sağlamak için kullanılan yağlar üç şekilde kullanılır:

 

·         Cilde topikal olarak uygulanır

·         Burundan solunur

·         Ağız yoluyla alınır

Vücuda giden bu üç yolun her birinin de varyasyonları vardır. Cilt koşullarına bakım yapmak veya sıyrıkları ve yaraları tedavi etmek için cilde topikal olarak uçucu yağlar uygulanır. Anksiyete ve depresyonu tedavi etmek veya ruh halini yükseltmek için kullanılan bazı yağlar hızlı tepki vermek için solunabilir. Yağlar ayrıca hem cilt yoluyla emilebileceği hem de burundan solunabileceği aromaterapi masajlarında ve banyolarda kullanılır.

 

BOĞAZ  KASLARI AĞRISI İÇİN 15 UÇUCU YAĞ



UÇUCU YAĞ TOPİKAL UYGULAMASI

Tüm yağlar, yüksek konsantrasyonlu yapıları nedeniyle doğrudan cilde uygulanamaz. Konsantre yağlar su, badem veya hindistancevizi yağı gibi bir      taşıyıcı yağ kullanılarak seyreltilebilir. Seyreltme yüzdeleri genellikle %3-5'tir, yani her bir çay kaşığı taşıyıcı yağ için sadece üç damla uçucu yağ gereklidir. Masaj uygulaması için %1 solüsyon önerilir.

Uçucu yağlar ayrıca sıcak veya soğuk kompresin bir parçası olarak kullanılır. Yağ, bir taşıyıcı yağ veya su ile seyreltilir ve bir pansuman üzerine uygulanır. Pansuman daha sonra etkilenen bölgeye yerleştirilir. Yağlar ayrıca doğrudan sıcak banyoya eklenebilir ve cilt tarafından emilir veya banyo sırasında etkili bir şekilde solunur. Yağlar suda çözünmedikleri için suyun üstünde asılı kalacak ve tam güçte vücuda emilecektir.

 

Topikal olarak uygulanabilen yağların örnekleri arasında, artrit ile ilişkili ağrıyı hafifletmede etkili olduğu gösterilen zencefil ve ciltteki egzama sorunlarını tedavi etmek için kullanılan papatya yer alır. Yağları topikal olarak uygularken, vücudun o bölgesindeki dolaşımı artırmak için önce bölgeye masaj yapılması önerilir. Bu, yağların emilme sürecini hızlandıracaktır. Araştırmalar ayrıca yağların vücudun ter bezleri içeren bölgelerine uygulanmasının yağların emilimini artıracağını göstermiştir. Bu alanlar şunları içerir:

 

·         Koltukaltı

·         Ayak tabanları

·         Avuç içi

·         Saç kökleri

·         Kafa

·         Cinsel organlar


CİLT  SIKILAŞTIRMA İÇİN EN ETKİLİ UÇUCU YAĞLAR



Vücuda topikal olarak uygulanabilen bir dizi uçucu yağ vardır     . Biberiye, akne ve yağlı cilt problemlerini tedavi etmek için iyi bir seçimdir.      Gül sardunyası, tüm cilt tipleri için yüz temizleyici olarak kullanıma uygundur.   Çay ağacı yağının şampuanla karıştırıldığında kepek problemlerini azaltmada etkili olduğu gösterilmiştir.

 

Kullanıcıların, alerjik reaksiyonları test etmek için uçucu yağları uygulamadan önce cildin küçük bir bölgesinde "yama testi" yapmaları tavsiye edilir. Kullanmayı planladığınız taşıyıcıyla karıştırılmış az miktarda yağdan üst kolunuzun iç kısmına uygulayın ve sık sık tahriş, yanma veya şişlik olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir alerjik reaksiyon tespit edilirse, solüsyonu vücudun başka bir yerinde kullanmaktan kaçının.

 

UÇUCU YAĞ İÇ UYGULAMASI

İçeriden alınan, sağlığa faydalı bazı uçucu yağlar vardır. Uçucu yağlar boğaz ağrısını gidermek için gargara olarak kullanılabilir ancak solüsyonun yutulmaması önemlidir.

 

MANDALİNA  YAĞI KULLANIM ALANLARI VE FAYDALARI



UÇUCU YAĞ İNHALAN UYGULAMASI

Uçucu yağların solunmasının ruh halini iyileştirdiği, depresyon ve kaygıyı hafiflettiği ve soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafiflettiği kanıtlanmıştır. Yağların kokusunu solumak beyne, akciğerlere, solunum sistemine ve limbik sisteme çok hızlı bir şekilde gider. Bu sistem doğrudan beynin hafıza, stres, kan basıncı, kalp atış hızı ve hormon dengesini kontrol etmekten sorumlu bölgelerine bağlıdır. Bu bağlantı, belirli kokuların belirli anıları ve duygusal deneyimleri tetiklemesini sağlayan şeydir.

 

Örneğin,      biberiye esansiyel yağının hafızayı hatırlamada faydalı olduğu ve insanların daha rahat hissetmelerine yardımcı olduğu gösterilmiştir.   Nane yağının uyanıklığı arttırdığı gösterilmiştir.

 

Yağlar çeşitli şekillerde solunabilir.

 

·         Difüzyon - uçucu yağlar, tam güçte veya su ile seyreltilmiş bir difüzör ile kullanılabilir. Difüzör, yağların buharlaşmasını sağlayarak havada koku üretir. Buharlaşma sürecini hızlandırmak için bazen bir difüzörde ısı kullanılır; ancak, kimyasal yapıları büyük ölçüde değiştiği için yağlar yakılmamalıdır.

·         Sprey – bir su solüsyonunda uçucu yağların kullanılması basit bir sprey yapar. Bu sprey, bir odayı ferahlatmak, iyi duyguları artırmaya yardımcı olmak, uyanıklığı ve konsantrasyonu ve pozitif ruh hallerini artırmak için kullanılabilir.

·         Kuru Buharlaşma – bir mendile veya bir pamuğa birkaç damla uçucu yağ konulabilir ve buharlaşmasına izin verilebilir. Kullanıcılar daha sonra daha yoğun ve hızlı bir etki için yağın kokusunu doğrudan malzemeden soluyabilirler. Birçok kişi daha iyi bir gece uykusu için yastık kılıfına      lavanta gibi birkaç damla sakinleştirici yağ ekler.

·         Buhar – uçucu yağlarla buharlaştırma, soğuk algınlığı veya alerji semptomlarını hafifletmenin etkili bir yolu olabilir. Buharlı sıcak suya birkaç damla uçucu yağ eklemek, yağları havaya salacaktır. Daha yoğun bir deneyim için, su kabının üzerinde gezinirken başınıza bir havlu koyun ve derin nefes alın.     Okaliptüs veya     nane yağı kullanımının tıkalı bir burnu açmada veya boğaz ağrısını hafifletmede etkili olduğu kanıtlanmıştır.


ESANSİYEL YAĞIN DİĞER KULLANIMLARI

Bugün piyasadaki en popüler uçucu yağların çoğu antibakteriyel özellikler sunar. Yağlar ayrıca antifungal ve antiviral özellikler sunabilir. Bu nedenle insanlar evde kendin yap temizlik ürünlerinde kullanmak için uçucu yağlar yapmaya başladılar. Etkili temizlik için en popüler seçenekler şunlardır:

 

·                Limon yağı

·                Çay ağacı yağı

·                Greyfurt yağı

·                Okaliptüs yağı

·                Lavanta yağı

·                Nane yağı



KAMIŞ  DİFÜZÖR KOKUSU İLE RAHATLAYIN



Uçucu yağlar çok yoğun konsantre olduklarından, kullanım için sadece az miktarda yağ gereklidir. Yağlar çoğu durumda beş yıl veya daha uzun süre saklanabilir ancak doğru tipte saklama şişesinde saklanmalıdır. Koyu cam şişeler, güneşin zararlı UV ışınlarını engellemede yardımcı olur. Şişeleri korumak için doğrudan güneş ışığından veya aşırı sıcaklıklardan uzak tutun.

 

POPÜLER UÇUCU YAĞLARIN ÇOK YÖNLÜLÜĞÜ

Daha önce bahsedilen yağların bazıları çok yönlüdür. Uçucu yağlar dünyasına yeni başlayanlar için, aşağıdaki en popüler beş uçucu yağı elinizin altında bulundurmak size doğru yönde iyi bir başlangıç ​​sağlayacaktır.

 

·              Alman (Roman) Papatya Esansiyel Yağı - Papatya genellikle iyi bir gece uykusuyla ilişkilendirilir. Papatya ayrıca cilt problemlerini tedavi etmek ve sindirimi iyileştirmek için de kullanılabilir.

·              Lavanta Esansiyel Yağı -  Lavanta'nın en iyileştirici faydaları olan bir uçucu yağ olduğu düşünülmektedir. Lavanta esansiyel yağının sinirlilik, kaygı, uyku sorunları, cilt sorunları, vücut ağrısı ve zayıf sindirimin tedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir.

·         Limon Esansiyel Yağı -      Limon esansiyel yağı, meyvenin kabuğundan çıkarılır. Limon yağı, sinir sistemini uyarmak, vücudu detoksifiye etmek, boğaz ağrısını yatıştırmak ve karaciğer fonksiyonlarını iyileştirmek için kullanılır. Limon yağının taze kokusu ve doğal yağları kesme özelliği, onu temizlik ürünlerine ek olarak popüler bir seçim haline getirir.

·         Nane Esansiyel Yağı -      Nane yağı, nane bitkisinin yapraklarından elde edilir. Kas masajları ve aromaterapi masajları için favori bir seçimdir. Nane solunduğunda da etkilidir, olumsuz düşünceleri azalttığı ve uyanıklığı artırdığı gösterilmiştir.

·              Çay Ağacı Yağı - Melaleuca olarak da bilinen çay ağacı yağı, çoğunlukla mantar enfeksiyonlarını, diş problemlerini tedavi etmek ve bağışıklığı güçlendirmek için kullanılır. Çay ağacı yağı doğal bir antiseptiktir ve akne ve kızarıklık gibi cilt problemlerinin tedavisinde faydalıdır.

Özel ihtiyaçlarınıza göre deneyebileceğiniz birçok uçucu yağ vardır. İster aromaterapi masajlarından hoşlanıyor olun, ister evinizde yayılan yağların kokularının tadını çıkarın, uçucu yağların kullanımı yüzyıllardır devam etmektedir. Bu doğal yağlar hayatınıza ve günlük rutininize kolayca dahil edilebilir.