6  GÜÇLÜ ANTİBAKTERİYEL UÇUCU YAĞ

 

      Birçok faydası için dünya çapında yaygın olarak kullanılan uçucu yağlar , güçlü antimikrobiyal, antioksidan, antiseptik aktiviteye sahip ve çeşitli patojen türlerine karşı doğal koruma sağlayabilen doğal ürünlerdir.

 

Kimyasal bileşimlerinin bir sonucu olarak, çok sayıda aromatik doğal yağ, bakterilere, mantarlara, virüslere ve protozoalara karşı potansiyel antibakteriyel özellikleri açısından araştırılmıştır. En önemlisi, kekik, çay ağacı, okaliptüs ve nane yağlarının en güçlü antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Diğer araştırmalar, limon otu ve portakalın da bakteri türlerine karşı etkili yağlar arasında olduğunu bulmuştur.

 

Antimicrobial Compounds'da yayınlanan bir incelemeye göre, biyomedikal araştırmalar mikrobiyal patojenlerin inhibisyonu için yeni ve doğal uygulamaları belirlemeyi ümit eden çok çeşitli uçucu yağlara giderek daha fazla odaklanıyor.

 

BOĞAZ KASLARI AĞRISI  İÇİN 15 UÇUCU YAĞ


      Antibakteriyel Uçucu Yağlar

 

Uçucu yağların benzersiz faydaları ve çok çeşitli kullanımları, antibakteriyel özellikler sunarak bir virüs salgını anında yardımcı olur.

 

      1. Kekik Yağı

 

      Hem tüketildiğinde hem de topikal olarak uygulandığında yararlı olduğuna inanılan kekik yağı, güçlü antimikrobiyal, antiviral ve antifungal aktivitenin yanı sıra bir dizi antibiyotik özellik de sergilemiştir.

 

Ön bulgular, yağın bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olabileceğini ima etmektedir; fareler üzerinde yapılan bir denemede, kekik yağının Staphylococcus aureus enfeksiyonunu önlemede ve tedavi etmede etkili olduğunu bulurken, başka bir çalışma, bileşiğin dizanteri ile ilişkili bakterileri yok edebildiğini gözlemlemiştir.

 

Kekik yağının, güçlü antioksidan özelliklerini ve kokusunu koruyucu bileşikler - karvakrol, timol ve rosmarinik asit kombinasyonundan aldığına inanılıyor. Araştırmalar, yağda en fazla bulunan fenol olan karvakrolün birkaç bakteri virüsünün büyümesini durdurabileceğini kanıtlarken, doğal anti-fungal timolün bağışıklık işlevini artırdığı ve toksinlere karşı koruduğu kanıtlanmıştır. Güçlü antioksidan rosmarinik asit, vücudu serbest radikallerin (bir ya da daha çok sayıda çiftleşmemiş elektron içeren atom ya da atom gruplarına verilen ad) neden olduğu hasarlara karşı koruduğu için iyileştirici özelliklere de katkıda bulunur.

 

      2. Çay Ağacı Yağı

 

      Avustralya'da uzun yıllardır çay ağacı yağı bir şifa maddesi olarak kullanılmaktadır ve son yıllarda alternatif bir tedavi olarak popülaritesi dünya çapında artmıştır.

Melaleuca alternifolia bitkisinin yapraklarından damıtılan uçucu yağın güçlü antibakteriyel, antiinflamatuar, antiviral ve anti-fungal özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Akne, ayak mantarı, kontakt dermatit ve diğer birçok sağlık durumunun tedavisinde kullanılabilir. Günümüzde birçok popüler kozmetik ürünlerinde, topikal ilaçlarda ve ev temizlik ürünlerinde de bulunur.

 

Bazı çalışmalar çay ağacı yağının belirli virüslerin tedavisinde yardımcı olabileceğini ve antimikrobiyal aktivitesinin bakteri hücre duvarlarına zarar verme yeteneği ile ilişkili olduğunu bulmuştur.


 GÜNEŞ YANIĞI İÇİN ENİYİ UÇUCU YAĞLAR NELERDİR



      3. Okaliptüs Yağı

 

      Çay ağacı yağına benzer şekilde, okaliptüs yağı antiseptik olarak ve genellikle kozmetik ve ev ürünlerinde bir bileşen olarak kullanılmıştır. Çin ve Hint Ayurveda dahil birçok tıp türü, yüzyıllar boyunca çeşitli koşulları tedavi etmek için kullanmıştır.

Bitkide bulunan antioksidan flavonoidler ve anti-enflamatuar tanenler nedeniyle, okaliptüs, potansiyel antimikrobiyal özellikleri için giderek daha fazla tercih edilmektedir.

 

Sırp araştırmacılar, okaliptüs yağı ile mevcut antibiyotikler arasında pozitif bir etkileşimi destekleyen ve potansiyel olarak antibiyotiklerin kullanım ihtiyacını azalttığını destekleyen kanıtlar buldular. Bu arada, Clinical Microbiology & Infection'da yayınlanan bir araştırma , yağın üst solunum yolunda bulunan patojenik bakteriler üzerindeki olası antibakteriyel etkilerini ortaya koymuştur.

 

      4. Nane Yağı

 

      Nane esansiyel yağı genellikle aromaterapi için veya kaşıntı, kas ağrısı ve baş ağrısının giderilmesi için topikal bir tedavi olarak kullanılır. Yapılan çalışmalarda; bakteri ve mantar türlerine karşı antimikrobiyal özellikler göstermiştir.

 

Arabian Journal of Chemistry'de yayınlanan bir çalışmada, nane yağında Gram-pozitif ve Gram-negatif bakteri türlerine karşı antibakteriyel aktivite olduğu bildirildi. Bu durum uçucu yağ mikroorganizmaların büyümesini engelleyebildiğini kanıtladı.

 

      5. Limon Otu Yağı

 

      Stresi azaltmak için popüler bir araç olan limon otu yağı, yaraları iyileştirmek ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için doğal bir alternatif olarak kullanılır. Önceki araştırmalar, yağın cilt enfeksiyonlarına, zatürreye, kan enfeksiyonlarına ve ayrıca ciddi bağırsak enfeksiyonlarına neden olan bakterilere karşı etkili olduğunu bulmuştur.

 

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, aynı oranlarda test edilen 11 antibiyotikten daha yüksek oranlarda 6 bakteri türüne karşı etkili bir şekilde koruma sağlayabilen limon otu yağının antimikrobiyal faydalarını bildirmiştir.

 

Ek olarak, kulak ödemi olan farelerde iltihaplanmayı azaltmasına yardımcı olduğu bulunmuştur.

 

UÇUCU YAĞLAR  DEPRESYONU TEDAVİ EDEBİLİR Mİ


      6. Portakal Yağı

 

     Portakal esansiyel yağı sivilceleri tedavi etmek, ağrı ve iltihabı azaltmak, mide rahatsızlığını gidermek ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle doğal bir ev temizleyicisi olarak kullanılır.

 

Araştırmalar, portakal yağının E. coli bakterilerini ve ilaca dirençli Staphylococcus aureus'u (bakteri) inhibe etmede etkili olabileceğini bulmuştur. Ek olarak, portakal esansiyel yağı, klinik çalışmalarda çeşitli mantar türlerine karşı koruma sağladığı kanıtlanmış, anti-fungal özelliklere sahiptir.

 

Portakal yağının, antimikrobiyal bir madde ve mantar önleyici olarak diğer narenciye yağlarından daha etkili olduğu bulunmuştur, bu da sadece antibakteriyel kullanım potansiyelini değil, aynı zamanda bir gıda koruyucu olarak da potansiyelini göstermektedir.

 

 

Uçucu yağ kullanımına bağlı olumsuz sağlık sonuçları riski düşüktür. Uçucu yağlar, çeşitli sağlık koşulları için doğal bir alternatif veya tamamlayıcı terapi sağlar ve vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasına yardımcı olurken aynı zamanda stres, anksiyete ve depresyon semptomlarını hafifletir.