Bu yazımızla Türkiye de lokal bir kavram kargaşasına neden olan iki kelimeyi açıklayacağız. Esansiyel yağ ile uçucu yağ arasındaki fark!

Bu iki kavram üzerinde konuşurken ‘’sabit yağ’’ kavramını da irdeleyeceğiz.

EN ROMANTİK YAĞ KARIŞIMLARINI ÖĞRENMEK İSTER MİSİNİZ?

  Esansiyel kelime anlamı olarak ‘’esaslı’’ demektir. Bu kelime aynı zamanda saf olan anlamına da gelir… Seyreltmeye müsait olan çok çok yoğun anlamında kullanılır aslında. Türkçemize koku veren sıvı anlamına da gelmektedir ve aslında en çok bu manada kullanılmaktadır. Esansiyel yağ; bitkinin özünün en yoğun halini ifade eder. Bitkilerin kök,gövde,tohum ve yapraklarında genellikle buhar distilasyonu yöntemiyle elde edilirler. En ünlü olanları tabiki Isparta yöremizde üretilen ve üretiminde dünyada ilk sırada olduğumuz gül yağıdır. Öyle yoğun ve güçlüdür ki bir damlası bile kendini hissettirecek güçtedir. Esansiyel yağların ne kadar güçlü olduklarını ölçümlemek isterseniz size çok basit bir örnek vererek denemenizi sağlayabilirim. Portakal ve mandalina gibi turunçgillerden aldığınızda kabuğundan bir parça koparın. Çok değil, avuç içinizin yarısa hatta dörtte biri bile fazlasıyla yeter merak etmeyin. Turunçgillerin kabuğu fazlasıyla esansiyel yağ içerir. Şimdide kabuğu burnunuza yaklaştırarak katlayın,hafifçe sıkın ve koklayın. 

  Kabuktan çıkan zerrecikler burnunuzu ıslatırken tabiatın hediye ettiği o koku molekülleri sadece tek nefes bile çektiğinizde limbik sisteminizi uyaracaktır. Anında bir gülümseme belirecek yüzünüzde. Saniyeler içinde hafiflediğinizi ve gevşediğinizi hissedeceksiniz. Hiçbir ilaç ve kimyasal size bu tazelik ve yeniden başlama hissi veremez. İşte esansiyel yağlar bu kadar güçlüdür!

  Sabit yağlar biraz daha farklıdır. Sabit yağlar bitki tohumlarının preslenmesiyle elde edilir. Azımsanmayacak kadar faydaları vardır. Binlerce yıldır kullanılan kadim bilgi,ayurvedik ve tıbbi faydalar barındırırlar. Hindistan cevizi yağı sabit yağlar gurubundadır. Çok güçlü bir nemlendiricidir. Bu nemlendirici özelliğini lavanta nın esansiyel yağı ile birleştirince mükemmel bir güneş lekesi gidericisi olur. Hepimizin aşina olduğu zeytinyağı da sabit yağlardandır. Sabit yağ denir çünkü esansiyel yağlar gibi havaya karışmazlar. Damladıkları yerde günlerce kalırlar. Zeytinyağı demişken; bu sabit yağ aromaterapide çok yoğun bir kullanım alanına sahip değildir. Neden mi? Tabiki kokusu. Aromaterapide kullanılan yağlar genellikle kokusuzdur. Yada çok az kokulu desek daha isabetli bir tasvirde bulunmuş oluruz sanırım. 

  Aromaterapide kullanılan yağlar çok az kokusu olan ve deri sağlığı için sayılamaz derecede çok faydaları olan jojoba,kayısı,badem ve hindistan cevizi yağlarıdır. Zeytin yağı da çok faydalıdır. Kokusu rahatsız etmeyecekse kişisel tercihe bağlı olarak kullanılabilir. Fakat unutulmamalıdır ki zeytinyağının baskın kokusu aromaterapide karışım yapacağınız esansiyel yağların kokusunu bozabilir.

  Gelelim ‘’uçucu yağ’’ lara. Uçucu yağlar adından da anlaşılacağı gibi uçarlar. Sabit yağların tam tersi olarak hızlı bir şekilde havaya karışmaya meyillidirler. Bunlar bitki kökleri,gövdeleri,tohumları ve yapraklarından elde edilirler. Tabi şimdi soracaksınız ‘’esansiyel yağlar da aynı kök,gövde,tohum ve yapraklardan üretiliyordu. Öyleyse uçucu yağ ile esansiyel yağ arasındaki fark nedir?’’ diye. Evet ikiside bitki yağının durumu ifade eder. Sabit yağlardan farklı olarak esansiyel (uçucu ) yağlar uçucudur. Sözün özü esansiyel yağ ve uçucu yağ aynı şeyi ifade eder.

CİLT TİPİNİZE EN UYGUN UÇUCU YAĞLARIN HANGİLERİ OLDUĞUNU BİLİYOR MUSUNUZ?