Seçtiğiniz uçucu yağ amaca bağlı olacaktır - ruh halinizi yükseltmeye yardımcı olmasını mı istiyorsunuz yoksa yanığı tedavi etmek için bir şeye mi ihtiyacınız var?  Örneğin  ,     lavanta, papatya, fesleğen,     günlük uçucu yağlarının genellikle sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu ve anksiyeteye yardımcı olabileceği görülürken, bergamot ve nane yağı uyarıcıdır ve depresyon hastalarına yardımcı olur.

ANTİVİRAL UÇUCU  YAĞLAR NELERDİR?


Uçucu yağları nasıl kullanırım?

Esansiyel yağlar vücuda başlıca üç yolla girer - cilde uygulanır veya solunur. Bunların her birinin içinde birçok farklı uygulama yöntemi vardır. Örneğin, uçucu yağları topikal olarak kompres, sprey, banyo veya cilde masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Uçucu yağları uygulamak için bir yöntemi nasıl seçerim?

Seçilen uygulama yöntemi, istenen etkiye ve seçilen uçucu yağa bağlıdır. Örneğin, bazı uçucu yağlar kimyası nedeniyle cildi tahriş eder. Bunlar daha fazla seyreltme gerektirir veya inhalasyonla daha iyi kullanılabilir.

Bir uçucu yağ satın aldığınızda, uygulama yöntemi tedavi edilecek duruma ve istenen etkiye bağlıdır. Bazı ipuçları:

1.    Yara bakımı çoğunlukla topikal uygulamaları içerir.

2.    Duygu durum etkileri, inhalasyon veya topikal uygulama ile ele alınabilir. Hızlı etki için inhalasyon tercih edilebilir.

3.    Banyolar hem inhalasyonu hem de topikal absorpsiyonu içerir.

Not: Uçucu yağlarla hangi uygulama yöntemini kullanacağınızdan emin değilseniz, kalifiye bir aromaterapiste danışın.

Uçucu yağları nasıl soluyabilirim? 

Difüzör

Uçucu yağlar bu cihaza bazen suyla (talimatları okuduğunuzdan emin olun) ve bazen de ısıyla buharlaşacak şekilde yerleştirilir. Bu, bir odaya uçucu bir yağın kokusunu eklemenin iyi bir yoludur, örneğin bir yoga seansında veya dersinde rahatlamayı artırmak istiyorsanız lavanta ekleyebilirsiniz.

 

Kuru buharlaşma

Bir pamuk top veya kağıt mendil üzerine birkaç damla uçucu yağ damlatılır ve havaya buharlaşması sağlanır. Yoğun bir doz istiyorsanız, pamuğu koklayın. Daha hafif, daha sürekli bir poz isteniyorsa, pamuk topunu hemen yakınınızda bulundurun (örneğin, bilgisayarınızın yanında masanızın üzerinde bırakın).

 

Buhar

Yağı hızla buharlaştıran bir kase buharlı suya damla damla uçucu yağ eklenir. Başınızın üzerine ve su kabının üzerine uçucu yağ damlalarıyla bir havlu koyun ve derin nefes alın. Bu yöntem doğrudan ve etkilidir. Bu yöntemi kullanırken gözleri kapalı tutmak önemlidir.      Okaliptüs esansiyel yağının bu şekilde kullanılması üst solunum yolu ve sinüs enfeksiyonlarında faydalı olur. Not: Bu, 7 yaşından küçük çocuklar için önerilmez. 7 yaşından büyük çocuklar gözlerini korumak için yüzücü gözlüğü kullanabilir.

 

Sprey

Bir odadaki kokuyu gidermek veya bir ruh hali ayarlamak için su bazlı bir çözelti içine damlalar damlatılır, çalkalanır ve havaya püskürtülür. Tatil duygularını güçlendirmek için sulu bir çam veya turunçgil yağı çözeltisi veya uyanıklığı uyarmak için bir nane yağı çözeltisi püskürtmek bir örnek olabilir. Ayrıca yoga matı temizleyicisi olarak su ve en sevdiğiniz uçucu yağdan oluşan bir solüsyon kullanmak isteyebilirsiniz. Sadece su değil solüsyonu püskürtmek için püskürtmeden önce şişeyi çalkalamak önemlidir.  

Uçucu yağları topikal olarak nasıl uygularım?

Uçucu yağlar çeşitli teknikler kullanılarak cilde uygulanabilir. Çoğu uçucu yağın seyreltilmeden doğrudan cilde uygulanamayacağına dikkat etmek önemlidir.

BRONZLAŞMANIZA KATKI  SAĞLAYAN LOSYON ÇUBUK TARİFİ için tıklayın.


Nasıl çözüm hazırlarım?

Genel bir kural olarak, uçucu yağlar taşıyıcı bir maddede (sebze veya fındık yağı veya su)% 3-5'i aşmayan konsantrasyonda seyreltilmelidir

Bu, bir çay kaşığı (5 cc) taşıyıcınız varsa, 3 damla saf uçucu yağ ekleyeceğiniz anlamına gelir. Bu, vücudun bir kısmında kullanılabilecek% 3'lük bir çözelti oluşturacaktır.

Masaj veya vücudun geniş bölgelerine uygulama için,% 1'lik bir çözelti (yani bir çay kaşığı taşıyıcıda bir damla uçucu yağ) genellikle güvenli bir konsantrasyondur. Bebekler için% 0,25'lik bir çözelti kullanılması önerilir (yeni yürümeye başlayan çocuklar için% 0,5).

Not: Taşıyıcı olarak su kullanıyorsanız, solüsyonunuzu uygulamadan önce iyice çalkaladığınızdan veya karıştırdığınızdan emin olun.

Hangi taşıyıcı yağı kullanmalıyım?

Taşıyıcı yağlar genellikle doğal gıda mağazalarında veya doğal banyo ve vücut ürünlerinde uzmanlaşmış mağazalarda bulunur. Organik ve soğuk preslenmiş taşıyıcı yağlar tercih edilir ve örnekler arasında tatlı badem yağı, kayısı çekirdeği yağı, üzüm çekirdeği yağı, jojoba yağı veya avokado yağı bulunur. Bu yağların kendilerine ait güçlü bir kokusu yoktur. Kullanılıncaya kadar buzdolabında saklanmaldır. (Yağlar, soğutulduğunda tipik olarak bir yıl kadar kalır.)

AROMATERAPİ VE UÇUCU  YAĞLARIN FAYDALARI NELERDİR? tıklayın.


Yara bakımı için ideal bir uçucu yağ, cilde karşı nazik ve antimikrobiyal olacaktır. Bazı uçucu yağlar farklı şekillerde kullanılabilir. Örneğin, gerçek lavanta esansiyel yağıLavandula angustifolia) ciltte kesikler ve küçük yanıklar için kullanılabilir ve rahatlamayı ve uykuyu desteklemek için solunabilir. Lavanta, cildin küçük bölgelerinde seyreltilmeden kullanılabilen birkaç uçucu yağdan biridir.

Teknikler nelerdir?

1.  Kompres

Uçucu yağ, sıvı bir taşıyıcıda (su veya yağ) seyreltilir ve bir sargıya veya doğrudan etkilenen bölgeye uygulanır. İsteğe bağlı olarak sıcak veya soğuk uygulanabilir.

Örneğin, sıcak suya birkaç damla zencefil (Zinziber officinalis) uçucu yağ eklenebilir ve yağı dağıtmak için karıştırılabilir; daha sonra solüsyona bir bez batırılabilir ve sert bir bağlantı yeri üzerine yerleştirilebilir. İstenildiği gibi ek ısı uygulanabilir.

 

2.  Gargara

Suya uçucu yağ eklenir. Karıştırılır, sonra gargara yapılır ve tükürülür. Kesinlikle yutulması önerilmez. Örneğin, boğaz ağrısı için bir bardak suya bir damla çay ağacı yağı gargara yapılabilir.

 

3.  Banyo

İçeri girmeden hemen önce bir dağıtıcı içindeki banyo suyuna uçucu yağ damlaları eklenir. Bu yöntem, cilt yoluyla emilimin yanı sıra uçucu yağın solunmasıyla sonuçlanır. Dağıtıcı olarak birkaç yemek kaşığı tam yağlı süt kullanılabilir.

Unutmayın, uçucu yağlar suda çözünür değildir; böylelikle banyonun üzerinde yüzecekler ve yağın içinden geçen cilt tam güçte uçucu yağa maruz kalacaktır. Banyo tuzları, uçucu yağları dağıtmak için de kullanılabilir. Bir ölçek karbonat, iki ölçek Epsom tuzu ve üç ölçek deniz tuzu karıştırılarak rahatlatıcı bir banyo hazırlanabilir. Bu karışımın yaklaşık iki yemek kaşığına altı damla gerçek lavanta esansiyel yağı ekleyin ve girmeden hemen önce banyo suyuyla karıştırın.

 

4.  Masaj

Doğal bir taşıyıcı yağa esansiyel yağ damlaları eklenir ve nazikçe ovuşturarak cilt bölgelerine uygulanır. Daha önce belirtildiği gibi, masaj karışımları yetişkinler için% 1 uçucu yağ konsantrasyonunu (bir çay kaşığına bir damla) aşmamalıdır. Çocuklar için konsantrasyon, bebekler için% 0.25'i, 6 aydan 2 yaşına kadar küçük çocuklar için% 0,5’i ve 2 yaş ve üstü çocuklar için% 1'i geçmemelidir. Masaj için uçucu yağların seçimi, istenen etkiye bağlıdır.