Manuka Esansiyel Yağı (Manuka balı ile karıştırılmamalıdır) uçucu yağlar topluluğunun yeni sevgilisidir.      Çay ağacı esansiyel yağı (Melaleuca alternifolia) ile benzer özellikleri paylaşan      manuka esansiyel yağı, Yeni Zelanda'daki Maori popülasyonunda tıbbi amaçları için iyi bilinmektedir. Manuka'nın hafif, tatlı ve otsu bir aroması vardır.

Vücudunuzu herhangi bir yan etki olmadan desteklemenin doğal yollarını arıyorsanız, Manuka esansiyel yağı bir sonraki 'kutsal kâse' yağınız olabilir. Manuka yağındaki aktif maddeler ve tadını çıkarabileceğiniz sağlık yararları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

 

Manuka Esansiyel Yağındaki Aktif Madde

 

Manuka Yağı, onu bugün piyasada bulunan en güçlü uçucu yağlardan biri yapan tonlarca bitkisel besleyiciye sahiptir. Almanya’da yapılan akademik araştırmaya göre,      Manuka yağı, çay ağacı yağından daha güçlü antioksidan aktiviteye sahip ve serbest radikallere (Serbest radikaller oluştuktan sonra zincir reaksiyonlar başlar ve bu reaksiyonlar hücre zarına zarar verebilir. Böylece hücreye herhangi bir madde kontrolsüzce girip çıkabilir. ) karşı daha fazla savaşma gücü veriyor. Ayrıca cilde küçük miktarlarda uygulandığında çay ağacı yağından daha az tahriş edicidir.

 

Manuka esansiyel yağı, en iyi aktif bileşeni olan Leptospermone, mersin ailesindeki bitkiler tarafından üretilen bir terpen türü olan Leptospermone ile bilinir. Manuka bitkisinden buhar damıtma yoluyla ekstrakte edildiğinde, Leptospermone, herbisidal özelliklere sahip, kokusuz, viskoz, sarı bir sıvıdır. Aslında, Leptospermone artık organik tarım sistemlerinde yabani otları yönetmenin bir yolu olarak test ediliyor.

 

Bununla birlikte, insanlar üzerinde çok çeşitli tıbbi uygulamalara sahiptir, bu da onu en umut verici uçucu yağlardan biri yapar.

 

Aşağıdaki bilgilerin yalnızca eğitim amaçlı olduğunu lütfen unutmayın. Bu makale, herhangi bir hastalığı tedavi etmeyi veya önlemeyi amaçlamamaktadır. Manuka yağı ile ilgili devam eden çalışmalar olsa da, bir ürünün kullanım ve tüketim için incelenip onaylanıp onaylanmadığını her zaman ülkenizin gıda ve ilaç idaresine danışın.

 


ASTIM TEDAVİSİ İÇİN  ESANSİYEL YAĞLAR NASIL KULLANILIR?



Manuka Esansiyel Yağının Faydaları

 

# 1 Lekelerin Tedavisine Yardımcı Olur
Tıpkı çay ağacı yağı gibi, manuka yağı da lekelerin tedavisine yardımcı olabilecek antibakteriyel özelliklerle doludur. Birçok şirket, ana bileşen olarak      
manuka esansiyel yağını kullanarak cilt bakım ürünleri geliştirmeye başladı.

 

Hepimiz akne sorunlarının çoğunun sebasöz bezler tarafından aşırı sebum üretiminden kaynaklandığını biliyoruz. Sebum günlük kirlilikle temas ettiğinde ve kir ve tozla karıştığında, cilt sivilceye neden olan bakteriler için bir üreme alanı haline gelir. Tedavi edilmediğinde cilt enfekte olur ve siz farkına varmadan ciddi bir akne vakası olur.

 

Manuka yağı cilde uygulandığında bakteriyel büyümeyi büyük ölçüde azaltır. Özellikle Staphylococcus epidermitis, Staphylococcus aureus ve Propionibacterium akne bakterilerine karşı etkilidir.

 

#Uygulama Yöntemi

Kullanmak için, az miktarda yağı       kayısı çekirdeği yağı veya       tatlı badem yağı gibi komedojenik olmayan bir       taşıyıcı yağ ile seyreltin ve günde iki kez akne noktalarına uygulayın.

 


GÜNLÜK YAĞI DİŞ,DİŞ  ETLERİ VE AĞIZ BAKIMINDA NASIL KULLANILIR?




# 2 Yara İyileşmesini Hızlandırabilir
Manuka esansiyel yağı ile yara oluşan bölgeleri yıkamak yaraları sadece dezenfekte etmede yararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda yara dokusunun iyileşmesini de hızlandırır. Bu nedenle, yanıklara, kesiklere ve sıyrıklara yatkınsanız, Manuka yağı, iyileştirici yağınız olur.

 

Manuka yağı hem bir cicatrizant hem de bir sitofilaktiktir, bu da temelde vücuttaki yeni hücrelerin büyümesini teşvik ettiği anlamına gelir. Etkilenen bölgelere uygulandığında, cildi yara dokuları oluşturmaya teşvik eder ve bu da enfeksiyonun yaraların içine girmesini engelleyen bir bariyer görevi görür. Ayrıca zamanla yara izlerinin solmasına da yardımcı olur.

 

Manuka balının yara tedavisinde iyileştirici özelliklerini göstermek için sayısız çalışma yapılmış olsa da, esansiyel yağı kullanabilir ve yine de aynı etkiyi elde edebilirsiniz.

 

#Uygulama Yöntemi

Manuka esansiyel yağını yaraları temizlemek için kullanmak için bir bardak suya 1 damla ekleyin ve iyice karıştırın. Sonra suya bir top pamuk batırın ve yarayı nazikçe yıkayın. Veya benzer şekilde, 15 ml'lik bir sprey şişesine 4-5 damla ekleyin, suyla doldurun ve yaranızın üzerine hafifçe püskürtün.

 

LAVANTA ESANSİYEL  YAĞI KULLANARAK EV YAPIMI YÜZ TONİK PEDLERİ NASIL YAPILIR?





# 3 Saç Derisini Temizleyebilir
Kepek, en sinir bozucu ve en zahmetli saç derisi sorunlarından biridir. Paranızı işe yaramayacak gibi görünen pahalı kepek önleyici ürünlere harcamaktan bıktıysanız ve yorulduysanız, o zaman manuka yağını saçlarınıza uygulamanın zamanı gelmiştir.

 

Manuka esansiyel yağı saç derisini besler ve kurumasını önler. Genellikle kuru kabuklanmalara yol açan enfeksiyonla savaşırken kafa derisindeki yağ üretiminin dengesini yeniden sağlar. Manuka yağı antimikrobiyal özelliklere sahip olduğundan saç derisini tahriş eden bakteri, maya ve mantarları öldürür.

 

Hem Manuka yağı hem de Çay Ağacı yağı aynı aileden geldiğinden, tahrişi önlemek için bu uçucu yağları seçtiğiniz bir        taşıyıcı yağla karıştırmanız önemlidir. Özellikle hassas cilt ve kafa derisine sahip kişiler, bu uçucu yağları idareli kullanmalıdır.

 

#Uygulama Yöntemi

Genel olarak, manuka yağını kuru saç derisine destek olarak kullanmak çok kolaydır. Pullanan cildi desteklemek için şampuanınıza ve saç kreminize 2-3 damla ekleyin. Ya da kendi kepek önleyici tedavinizi yapmak istiyorsanız, manuka yağını             hindistancevizi yağı ile karıştırıp saç derinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bir gece bekletin ve ertesi gün yağdan kurtulmak için saçınızı şampuanla yıkayın.

 

# 4 Mantar Enfeksiyonlarını Tedavi Eder
Mantar enfeksiyonları sizi büyük ölçüde utandırıyor mu? İnatçı mantar enfeksiyonlarını tedavi etmenin hızlı ve kolay bir yolunu arıyorsanız, manuka yağı yardımcı olur.

 

Araştırmalar, manuka yağının 4 tür mantarın, özellikle Candida Tropicalis, Candida Albicans, Trichosporon Mucoides ve Malassezia furfur'un büyümesini engelleyen anti-fungal özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Doğrudan cilde uygulandığında, en az veya hiç yan etki olmaksızın enfeksiyonu hızla öldürebilir.

 

Bazı insanlar seyreltilmemiş manuka yağını cilde uygulamaktan harika sonuçlar alırken, sağlık uzmanları uçucu yağları kullanırken seyretltilmesini öneriyor. Seyreltilmemiş yağların kullanılması, özellikle hassas cilde sahip olanlar olmak üzere cilt tahrişini artırabilir.

 

Etkilenen bölgeye uygulamadan önce manuka esansiyel yağını bir  taşıyıcı yağla seyrelttiğinizden emin olun. Yağı kullanmadan önce bölgeyi kurutmayı unutmayın.

 


MASKENİZİ ESANSİYEL  YAĞLARLA TEMİZLEMEYE NE DERSİNİZ?




# 5 Enflamasyonla Mücadele Eder
Böcek ısırıklarından tıkalı burunlara kadar, manuka esansiyel yağı her türlü iltihapla savaşmanıza yardımcı olur. 2013 yılında yapılan bir araştırma, manuka yağının vücutta sitokin üretimini engelleyerek cildi UV kaynaklı iltihaptan korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

 

Örneğin güneş yanığını ele alalım. Güneş yanığı olan cilt, iltihap nedeniyle kuruyabilir, kaşınabilir ve aşırı derecede ağrılı olabilir. Piyasada güneş yanığını önlemeye yardımcı olabilecek birçok ürün olmasına rağmen, çoğumuz yanığı yalnızca çok geç olduğunda fark ederiz.

 

Güneş yanığını hızla yatıştırmanın bir yolu, suya birkaç damla manuka esansiyel yağı eklemek ve yanmış cilde püskürtmektir. Bu sadece yüzeyi yatıştırmakla kalmayacak, aynı zamanda şişmeyi de azaltacaktır.

 

#Uygulama Yöntemi

Manuka yağının iltihapla savaşmasının bir başka yolu da böcek ısırıkları ve sokmalarıdır.   Badem yağı ile karıştırılmış birkaç damla manuka yağı uygulamak, ısırıklardan kaynaklanan toksinlerin cilde yayılmasını önleyebilir.

 

 

 

# 6 Vücut
Manuka yağı aynı zamanda deodorant görevi görür ve terle beslenen kokuya neden olan bakterileri uzaklaştırır. Tek başına terin kokusu yoktur, bakteri nüfusu patladığında koku da artar. Bazı kişilerin her gün duş almalarına ve deodorant kullanmalarına rağmen ağır vücut kokusu yaşamalarının nedeni budur. Vücut ne kadar fazla ter üretirse, Corynebacterium spp gibi koku bakterileri o kadar fazla olur. Ve Micrococcus Luteus üretir.

 

Bu utanç verici sorundan kurtulmanın en iyi yolu, manuka esansiyel yağını her gün cilde uygulamaktır. Araştırmalar,% .03 kadar düşük konsantrasyona sahip manuka yağının bakteri popülasyonunu etkili bir şekilde uzak tutabildiğini gösteriyor.

 

#Uygulama Yöntemi

Bakteriyel oluşumları durdurmak için vücut yıkama suyunuza veya duş jelinize birkaç damla ekleyin. İş yerinde geçen uzun bir günün ardından kaslarınız ve eklemleriniz için rahatlatıcı ve gençleştirici bir ıslanma için gece banyonuza da ekleyebilirsiniz. 

 


YOĞUN NEMLENDİRİCİ  KREM YAPIMI tarifi ile cildinizi bebeksi yumuşaklığına kavuşturun




# 7 Öksürük ve Soğuk Algınlığı Tedavisine Yardımcı Olur

Manuka yağı ayrıca yaygın öksürük ve soğuk algınlığı tedavisini tedavi etmenize yardımcı olacak güçlü anti-mikroorganizma özelliklerine sahiptir. Grip mevsimi gelmeden önce bile, ecza dolabınızda bir şişe Manuka esansiyel yağı bulundurduğunuzdan emin olun.

 

Manuka yağını soğuk algınlığı ve öksürük desteği olarak kullanmanın birçok yolu vardır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için koltuk altı gibi lenf nodu bölgelerine veya kasıklarınıza uygulayabilirsiniz. Manuka yağını sinüs ve burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olması için buhar terapisinde de kullanabilirsiniz.

 

Manuka yağı, aynı zamanda etkili bir antihistamin görevi gördüğünden, vücuttaki histamin üretimini hızla azaltabilir ve bu yorucu öksürük büyülerine son verebilir.

Bu nedenle, bir dahaki sefere kendinizi havasız ve tıkanmış hissettiğinizde, daha fazla rahatlama için boğazınıza, göğsünüze ve sırtınıza taşıyıcı yağ ile karıştırılmış manuka yağı masajını deneyin. (Ve Manuka yağı kullanmanın en iyi yanı? Aynı zamanda bir gevşetici görevi görür, bu nedenle masaj yağınıza birkaç damla eklemek kaygı, stres ve depresyonla mücadeleye yardımcı olur.)

 

# 8 Rahatlamayı Teşvik Etmeye Yardımcı Olur

Bazen sinirlerimiz yıpranır ve stresli oluruz ya da endişeli hisler yaşarız. Manuka, rahatlamayı ve sinirleri sakinleştirmeyi teşvik eden harika bir şeydir.

 

#Uygulama Yöntemi

Kullanmak için, bir çay kaşığı taşıyıcı yağa 1 damla ekleyin ve nabız noktalarına uygulayın ve aromatik faydalar için de soluyun.

                                                                    

 UÇUCU YAĞLARLA YÜZ  BUHARINI EKSTRA ÖZEL YAPMAK 

 

Manuka Esansiyel Yağı ile Uyumlu Diğer Yağlar

 

Manuka;  fesleğen,   bergamot,  Misk Adaçayı, Selvi, Okaliptüs, Sardunya, Greyfurt, Lavanta, Limon,  Paçuli, Nane, Roman Papatyası,   Biberiye,  Sandal Ağacı, Çay Ağacı (Melaleuca) ve Kekik ile iyi uyum sağlar.

 

Manuka ile Sakinleşme İçin;

 

Endişeli duyguları veya sinirleri sarsmaya neden olan olaylar ile başa çıkmak için, aşağıdakileri 10 ml'lik bir silindir şişede birleştirin ve üstüne        hindistancevizi yağı ekleyin. Üzerine oldukça sakin bir vinil etiket ekleyin.

·         3 Damla         Manuka

·         2 Damla         Lavanta

·         2 damla         Frankincense-Günlük

 

Manuka Esansiyel Yağı Difüzör Karışımı Tarifi

 

Aşağıdakileri difüzörünüzde birleştirin. Bu tarif aynı zamanda sakinlik duygularını gevşetmek ve teşvik etmek için harikadır.

·         2 Damla         Manuka Esansiyel Yağı

·         2 Damla         Bergamot Esansiyel Yağı

·         1 Damla         Lavanta Esansiyel Yağı

 

 

 

El Attar olarak umuyoruz ki hazırladığımız makale Manuka esansiyel yağını günlük yaşamınızda nasıl kullanabileceğiniz konusunda size yeni bir fikir vermiştir. 

 

Kaçırdığımız bir şey var mı? Aşağıdaki yorumlar bölümünde bize bildirin. Bu makale size yardımcı olduysa, paylaş düğmesine bastığınızdan emin olun.